Friday, April 27, 2012

Single Terbaru "Hozouku" Dari DFM

Hai semua!! Apa khabar? Moga-moga semuanya sihat dan baik-baik belaka! Sebenarnya saya mahu kongsi sedikit perkembangan terbaru saya, walaupun sibuk dengan kerja seharian disamping menjalankan tanggungjawab terhadap keluarga tercinta sambil sibuk melayan karenah anak kecil kami yang sudah pun berusia 9 bulan sekarang ini, saya sempat merakamkan single terbaru saya yang berjudul "Hozouku" untuk siaran radio-radio tempatan kita. Walaupun kegiatan seni saya agak perlahan sejak berumahtangga apa lagi sekarang ini sudah mempunyai cahaya mata, sememangnya kegiatan seni saya agak terhad buat masa ini. Tapi orang bilang, kalau sudah minat, kita mesti akan curi-curi masa untuk meneruskan minat kita itu.

Walaupun lagu-lagu saya yang terdahulu seperti Kada Oku Sindualai, Minogivangkoh Pomuandamanku, Tambalutku, Ika Noh Songulun, Otomou dan beberapa lagi lagu-lagu saya yang lain masih dimainkan dan disiarkan oleh stesen-stesen radio tempatan yang ada di Sabah ini, tetapi demi minat pada bidang nyanyian dan penciptaan lagu, saya masih terus merakamkan beberapa lagu terbaru yang saya rasa lebih segar susunan muziknya agar tidak ketinggalan dengan arus muzik semasa yang mantap-mantap belaka. Merakamkan beberapa lagu baru ini juga bertujuan supaya peminat lagu-lagu DFM tidak jemu dengan hanya mendengar lagu-lagu lama tetapi juga lagu-lagu baru daripada saya. Walaupun pada masa sekarang saya belum ada album yang terbaru, tetapi lagu-lagu single untuk siaran radio akan terus saya lakukan supaya peminat tidak lupa dengan Danny F. Malinggi.

Sebagai permulaan, saya persembahkan single terbaru saya "Hozouku" sebuah lagu dalam bahasa Kadazan. Lagu ini agak berlainan dengan genre atau pun konsep lagu-lagu yang saya cipta sebelum ini di mana sebelum ini kebanyakan lagu-lagu saya berentak balada atau pun "mid tempo song". Kali ini lagu "Hozouku" yang bermaksud "Laguku"  adalah sebuah lagu yang rancak dengan mesej lagu yang sangat "simple" dan bersahaja iaitu lagu untuk suka-suka atau pun untuk hiburan semata-mata. "Hozouku" bukanlah lagu cinta atau putus cinta tetapi sekadar lagu untuk mengembirakan hati si penyanyi yang berpesan kepada pendengar lagu "Hozouku" supaya bergembira mendengar lagu ini. Lagu ini secara rasminya telah pun disiarkan di stesen radio tempatan Sabahvfm, RTM Kota Kinabalu di mana penyampai radio DJ Den dan juga DJ Suga telah memperkenalkan lagu ini dalam ruangan Hozou Kavavagu (Lagu terbaru minggu ini). Terima kasih kepada Sabahvfm kerana selama ini telah menyokong karier saya sebagai penyanyi dari dulu lagi iaitu sejak saya mula mencipta lagu dalam bahasa KadazanDusun bermula dari tahun 2001 sehingga kini. Saya juga mengharapkan sokongan daripada stesen radio swasta yang lain seperti Suriafm, KKfm, EraKK dan radio-radio online untuk menyiarkan lagu-lagu saya agar peluang untuk para pendengar yang menjadi pendengar setia stesen-stesen radio tersebut berpeluang mendengar lagu-lagu Danny F. Malinggi.

Kalau anda ingin mendengar lagu "Hozouku", di sini saya ada upload sebahagian daripada lagu "Hozouku" untuk mereka yang belum sempat mendengar lagu "Hozouku" di radio. Hope you like it. Akhir kata terima kasih dan sentiasalah menyokong artis tempatan kita dengan membeli album mereka yang original!


DFM Bilang:
Jika sambutan menggalakkan, lagu ini akan diselitkan di dalam Album VCD Karaoke DFM yang akan memuatkan lagu-lagu baru dan juga beberapa lagu hits DFM yang lain. Mudah-mudahan perancangan untuk menerbitkan album VCD Karaoke akan tercapai satu hari nanti. Credits to Mr. Gogds kerana gambar yang diambil beliau saya gunakan untuk vclip di atas. (Photo was taken during Sugandoi State 2009 Competition)

1 comment:

dBOS-fm said...

simple but nice...love the choir